Meer psychische klachten ervaren en hoger verzuimpercentage sinds 17 jaren

Door de coronacrisis heeft een grote groep Nederlanders last van verergerde psychische klachten. Een derde zegt meer last te hebben van depressieve gevoelens, slaapproblemen en angst. De resultaten zijn op basis van een enquête van het Trimbos-instituut. Het instituut ondervroeg 3000 Nederlanders vanaf 18 jaar oud. Bijna 40 procent ervaart meer stress sinds de corona-uitbraak. Ze maken zich bijvoorbeeld meer zorgen over hun financiële situatie. Van de groep die meer stress ervaart, heeft 60 procent last van angstklachten en depressieve gevoelens. De helft heeft vaker last van slaapproblemen en een op de tien denkt wel eens aan de dood.


Stijging ziekteverzuim
Ook het algehele ziekteverzuim in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen naar 5,2 procent. Dat is het hoogste verzuim in zeventien jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers. In de zorg en de industrie was het verzuim het hoogst. 

Nu juist inzetten op verzuimpreventie
Daarom is nu de tijd om in te zetten op verzuimpreventie. Naast verzuimbegeleiding vallen onder ons centrum Verzuim, ook rijbewijskeuringen, BHV-trainingen, Preventief Medisch Onderzoek, Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek, Werkplekonderzoeken, uitvoer en toetsen van RI&E's.

Allemaal middelen om uitval voor lange termijn maar ook om werkdruk te signaleren en te voorkomen. Juist de zaken die een gevolg zijn van het Corona-virus. Verzuimpreventiemiddelen betalen zich letterlijk uit. 
Onderzoek laat echter zien dat 1 euro investeren in gezond en veilig werken gemiddeld 2,20 euro oplevert (bron: International Social Security Association). Investeren in een veilige en gezonde werkplek bespaart niet alleen kosten door bijvoorbeeld minder ziekteverzuim, maar draagt ook bij aan medewerkerstevredenheid, de productiviteit en de bedrijfscontinuïteit.

Meer informatie
Wil je meer informatie over verzuimpreventie, het uitvoeren van een RI&E, de kosten ervan of wil je sparren over een lopende casus dan is PDC hiervoor beschikbaar en elke werkdag te bereiken.

Ons telefoonnummer is 085-4444 330 of mail naar info@pdcveghel.nl.