Wereldgezondheidsdag | Mentale en fysieke vitaliteit thuis en op het werk - tip 4

Een twee weken geleden op 7 april was het Wereldgezondheidsdag. Als werkgever is deze dag een goede reminder om de bestaande maatregelen rond de werkplek onder de loep te nemen en te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door een degelijk gezondheids- en veiligheidsbeleid op de werkvloer te implementeren. Volgens de WHO slaat gezondheid op het werk op alle aspecten van de arbotechnisch verantwoorde werkplek die betrekking hebben op gezondheid en veiligheid, dus ook het voorkomen van gevaren. PDC kijkt met een HR bril naar deze dag en geeft 4 tips. Vandaag tip nummer 4, namelijk beweging!

Een dergelijk beleid kan je bedrijf heel wat voordelen bieden, want het pakt de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van mensen op het werk aan. Meer nog: het Europees agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk stelt dat een goed beleid rond gezondheid en veiligheid op het werk:

  • het productiviteitsniveau van de medewerkers verhoogt;
  • het verzuim verlaagt;
  • de uitbetaling van vergoedingen vermindert.


Hieronder vind je tip nummer 4 om het beleid rond veiligheid en gezondheid op het werk op maar zeker aan ook na deze Wereldgezondheidsdag te verbeteren.

4. Beweging, goede ventilatie en schone lucht
Zorg voor een actieve werkhouding, beweeg gedurende werkdag ook meerdere keren, neem de trap en loop waar mogelijk tijdens de pauze een rondje zodat je in beweging blijft, je hoofd kan leegmaken en een frisse neus kan halen. Dit stimuleert zowel de vitaliteit als de productiviteit. Zelf geven we natuurlijk graag het goede voorbeeld (tekst gaat verder onder de foto).Daarnaast heeft een gezonde werkplek goede ventilatie en schone lucht nodig. Stof is vaak een onderschatte oorzaak van problemen in fabrieken en magazijnen. Als stof en vuildeeltjes zich afzetten op machines en werkposten, kunnen ze hinder veroorzaken bij elektrische gereedschappen en het rendement verlagen. Slechtwerkende machines kunnen veiligheidsrisico's inhouden. Schone lucht is essentieel om goed en veilig te laten werken.

PDC helpt bij vitaliteit van je team & staat klaar om vragen te beantwoorden
Wil je advies rondom de vitaliteit op de werkvloer of wil je dat wij dit onderdeel uit handen nemen? PDC staat klaar om je te ontzorgen. We maken graag een afspraak met je via Teams of waar mogelijk persoonlijk. Bel ons via 085 – 4444 330 of neemt contact op via info@pdcveghel.nl.