BLOG Duurzame Inzetbaarheid | “Werkgeluk & betrokkenheid”

Betrokkenheid creëren? Communiceer! Bij veel bedrijven staat het vergroten van betrokkenheid van de medewerkers op de agenda. Maar dat zegt nog niets over hoe u dat doet en wat het oplevert? Lees hier verder.

We leven in een steeds veranderende wereld. Nog nooit was de onzekerheid voor bedrijven zo groot. America first, Brexit, disruptive start-ups, sterke concurrentie, medewerkers die roepen om meer kansen en minder hiërarchie, etc.

Succesvolle bedrijven bieden deze uitdagingen het hoofd door hun medewerkers meer bij het bedrijf te betrekken, want zij maken tenslotte het verschil.

Ik geef u alvast drie tips om aan de slag te gaan het creëren van betrokkenheid.

1.    Leiderschap
Betrokken medewerkers creëert u op tal van manieren, maar vooral door inspirerend leiderschap. Vertel uw medewerkers over uw visie, de toekomstplannen en bedrijfsresultaten. Betrek ze ook bij die toekomstplannen door hun mening en ideeën te vragen en er iets mee te doen.

2.    Continu dialoog
Goede leidinggevenden zijn daarnaast continu in gesprek met hun medewerkers, in plaats van éénmaal per jaar een beoordelingsgesprek of ad-hoc als er iets mis is. En niet alleen over de missie van het bedrijf, maar ook hun prestaties, persoonlijke ontwikkeling, ideeën voor procesverbetering of gewoon ‘zomaar’ hoe het met ze gaat.

3.    Communicatie
Maar ook het onderling delen van informatie tussen collega’s is cruciaal voor de productiviteit en persoonlijke ontwikkeling. Geef medewerkers de tijd en ruimte om met elkaar mee te denken. Ben niet bang dat ze kostbare tijd verloren laten gaan, omdat ze met elkaar gaan ‘kletsen’. Communicatie komt de loyaliteit naar collega’s en het bedrijf ten goede.

Samenvattend komt het erop neer dat medewerkers behoefte hebben aan goede communicatie. Met collega’s onderling over het werk, om van elkaar te leren. Maar ook in een continu dialoog met hun leidinggevende. Het vergroot hun betrokkenheid, het werkplezier en verbetert de productiviteit van uw bedrijf.

Meer weten, gerichte handvatten aangereikt krijgen?
Schrijf u in voor onze workshop “Stop met duurzame inzetbaarheid” op 28 juni en kom onder leiding van ervaren adviseurs tot uw eigen actieplan. Voor meer info check deze link.